Červen končí aneb na co si dát pozor

Na sluníčko, hrozí úžel a úpal. Na kůži, lezou klíšťata. Na cestovku, a ztrátu požitku z dovolené. A hlavně na rostoucí ČERNÝ BEZ. Je z něj výborná šťáva, a kdo ho prošvihne, setře a vyrobí nejdřív zas za rok!
Bezinkovka made by Marketa

Krásný poslední červnový den, přátelé.

Dnes to vypadá, že se nám počasí umoudřilo. Před týdnem nám pořádně zabouřilo a zafoukalo, i spadlo pár kapek vláhy. A víkend má být ve znamení do třicítek. Co víc si přát? Nějak dobrý drink třebas? :D Tak si pojďme udělat osvěžující nápoj na tyto příjemné letní dny.

1 kg cukru na litr vody aneb návod na fantastickou bezinkovou limošku

25 napylených květů jemně oklepeme (abysme nedostali "pčíkací záchvat" a nezpůsobili trauma těm, kteří jsou třeba na pyl více senzitivní), přidáme 1 litr vody, nakrájený na plátky 1 bio citron a necháme přes noc v hrnci účinné látky vy-močit - "macerovat". Ideálně ve větším kastrůlku ve špajzu na zemi. Potom  (ca -24 hodinách) strčíme hrnec na plotnu, přidáme 1 kg cukru (já dávám bílý a třtinový, jaký najdu, ev. kapku med) a 1 lžičku kyseliny citronové na litr vody a 25 květů. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí (nenecháme projít varem, abysme nepřišli o prospěné látky z č. bezu!), mezitím vřelou vodou vymyjeme skleněné lahve, např. pivní s tím super uzávěrem od Bernarda, od starých šťáv, či ty s krásným motivem z Pepca a jiné, co nám padnou do oka. A vršky vydezinfikneme rumem :)

Květy ČERNÉHO BEZU kvetou přibližně od konce května do konce června.

Při větší dávce recept jednoduše násobíme. 50 květů-2kg cukru-2l vody-2 bio citrony-2 lžičky kyselinky.

A i Vaše fantastická BEZINKOVKA spatří světlo světa a bude chutnat všem! 

 

Prázdniny jsou za rohem. Zítra začínají dětem velké letní prázdniny.

O různých příbězích dovolenek jste už jistě slyšeli? Já, jako delegátka, jsem se s příběhy krásné ale hlavně zkažené dovolené čas od času setkávala tváří v tvář. Největší slibotechny byli velikáni zprostředkovávající jiné CK a nenabízející nic vlastního. Jejich plané sliby se pak na místě zkoušel splnit/odčinit delegát. Víte, že dovču můžete reklamovat?

Pokud je však písek moc písčitý, moře moc slané a obloha málo modrá, nejspíš neuspějete :-D CHA!. V případě, že jde o vážný důvod, vás však úspěch nemine!

Víte ale, jak doopravdy postupovat u oprávněné reklamace dovolené?

Většina CK má ve všeobecných podmínkách také možnost reklamovat po příjezdu. Tak, pokud to není úplně vážná situace, je možnost nechat toto k vyřízení až po návratu z krásné dovolenky. Odpočatí, vyslunění, dobře najedení a plní zážitků už to uvidíte trocha jinak = a především, zvládnete si nekazit dovolenou na dovolené, ale užijete si ji na 150% :-)

Jedná-li se však o vážný důvod (dostali jste o hvězdičku horší hotel, aj.) a je-li to však nezbytné
a nevyhnutelné, doporučuji vyhledat delegáta a slušně a přátelsky ho požádat o pomoc. My, delegáti, jsme sto Vám pomoci. Velmi ráda. Když jste slušní a přátelští. Jsme Vaše zrcadlo. Doslova.

POZOR na sluníčko a pitný režim (dokola omílané - konečně zapamatované) !!!

- klobouček/kšiltovku a dobrý opalovák, kterým co 2 hodiny domažete na místa, která Vás pálí nebo už červenají, a na dodržení dostatečného příjmu tekutin (neperlivé nechlazené vody aspoň 50%). Nebo přiberte sirup a řeďte si ho s vodou tak, abyste si pochutnali...

Pravidelným popíjením a ochranou před sluncem. Takto se na 110% vyhnete třeba bolestem břicha, průjmu, bolesti a svědění pokožky.. POZOR na ty nejmenší, bývají nejnáchylnější. A mají většinou uši plné vody. A záněty uší. Stačí zavolat asistenční službu, ta Vám poradí doktora v okolí,
a ten vašemu dítěti předepíše X-denní antibioitika a nekoupat se. To bývalo nejčastější onemocnění dětí na dovči.

A blížíme se do finále.

Nakonec, pokud jedete někam k vodě, nezapomeňte repelent. Může se hodit. Mně se hodil
při podvečerní procházce už několikrát, a to na u dovolené v kempu u rybníka i na dovolené u moře.

Krásné letní dny a spoustu pohody Vám přeji :)

Markitka "Sportygirl" Jaglarzová :D

Autor: Markéta Jaglarzová | pátek 30.6.2017 10:10 | karma článku: 13,30 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Markéta Jaglarzová

Letní báseň

14.7.2023 v 14:00 | Karma: 6,73

Markéta Jaglarzová

Kam letos?

25.6.2020 v 13:31 | Karma: 11,47